Sista maj

Hej!
På onsdag, samma dag som Madde tävlar dressyr, ska jag iväg till allsvenskan i hoppning på Sundby för att tävla min första borta lokal. Tar med mig Mr Bean och vi ska hoppa förklassen LD+5 ev. lagklassen (Jag och Tilda får "slåss" om sista lagplatsen). Vi får se hur jag och min orutinerade pappa till närmaste hjälp klarar oss. Men det ska nog gå bra. 

Snart är det lov och då hade jag tänkt att fräscha upp lite här med en ny bloggdesign!

/Emelie


Jag och Mr Bean LD+5 förra året

Majshow

I söndags var det den årliga Majshowen i stallet och självklar var jag med i minst 1 av nummerna (stavning)!
I år blev det intro och avslutningsnummret. Först som hyena i Sagospelet med temat Lejonkungen och sen den "nya ridläraren" i Flickorna på Botkyrka som var BRUSnummret. Det var en BRSad version av Flickorna på Klitteholm. Det roliga är att vi har en häst på ridskolan som heter Pinocchio.

Lyckad show och är supernöjd med alla BRUSare som deltog! Nu får vi toppa den med Lucia Showen.


Startlistor

Wihoo bara 1 vecka kvar! Ångest, jag har fysikprov dagen efter…


Inte som planerat

Är fortfarande sjuk sen förra tisdagen = yttligare en dag hemma från skolan = missa lektioner = jag kommer efter = inte kul. Kommer inte hoppa i specialen ikväll heller utan jag måste verkligen bli frisk!!!!


Kom ihåg 2 fingrar

Läste en artikel om för hårt spända nosgrimmor på hästar. Forskare har kommit fram till att det minskar blodflödet, skadoar kan uppstå och hästen kan lida utav psykisk stress. Det står även att tävlingsryttare i dressyr köper nosgrimmor som ger en inverkan på hästen så att den inte kan göra några normala käk- eller tungrörelser, allt för att inte få poäng avdrag av domaren.
I dressyrprogram ger gapande mun, utstickande tunga osv neddrag av poäng för det anses som att hästen inte trivs. Reglerna finns för att främja bra träning, harmoni, lätthet och accepterande av bett, men det är inte så lätt för domarna att avgöra det nu när alla möjliga olika påverkande nosgrimmor som hämmar de tecken att hästen inte trivs.
2 fingrar mellan nosryggen och nosgrimman gäller fortfarande och vid vissa tävlingar görs bettkontroll med avcheckning av nosgrimmans hårdhet.
Klicka här för att läsa artikeln.

Ursäkta för röran

Ska ta och fixa det så fort jag har ork. Blev sjuk igår och idag hade jag matte nationella i 4h. Satt och snöt mig varannan minut. Nu är jag hemma och kan andas genom en näsborre. För 10min höll jag på att kvävas när jag skulle svälja.

Måste bli frisk till imorgon nu när Grynet börjat gå lektioner igen!


Instagram varning 


Tack

Tack för alla era gissningar till mitt skolarbete. Ni som inte har svarat får gärna göra det!

Vad tror du är Sveriges vanligaste tjejnamn respektive killnamn?

:D


Vecka 20

Måndag: Plugga matte
Tisdag: sista sprutan, majshowsträning(?) och plugga matte
Onsdag: Plugga Kemi
Torsdag: Brusträning, rida
Fredag: Plugga kemi och spanska
Lördag: Genrep, plugga kemi och spanska
Söndag: Majshow, plugga kemi och spanska

Väldigt mycket plugg nu när det är massa slutprov. Ni som går/gått gymnasiet förstår mig.


Framtida bonde

Mitt i allt mattepluggande (slutprov på onsdag) hjälpte jag mamma att så lite grönsaker. Sådde 1 morot, fanns bara ett frö kvar, 20 rödbetor, 2 salladshuvuden och X antal salladslökar. Fixade även snygga och snabb gjorda skyltar för att hålla koll på de olika grödorna.

Använde mig utav papper från matteanteckningsboken, bläckpenna, A4 laminator och klädnypor för att göra skyltarna.

Det går att göra din hästs namnskylt på det sättet eller en egen whiteboardtavla att ha hemma eller i skötarskåpet!


Allsvenskan omg2 Siggesta

Kom till stallet vid 6 och vi packade in allt i bilen/transporten. När vi hade lastat Nova och var klara för att åka insåg vi att frambommen var för hög så vi fick lasta ur för att fixa det. Med bommen i rätt höjd och Nova lastad igen åkte vi iväg mot Siggesta.

Vi var först där och parkeringen var på en stor äng med gräs. Super härligt. Becka och Ronja kom och parkerade bredvid oss = laget samlat. Victor som är den 4e ryttaren hade brutit armen dagen innan så han kunde inte rida.

LC:2
Har haft startnummer 2 på den preliminära listan tills onsdagskväll då listorna fastställdes och jag fick 5 som startnummer. Men när jag precis kommer in på framridningen ropar de i högtalaren "Madeleine Berner och Sira till collectingring". Red fram till en av funktionärerna och sa att jag hade startnummer 5 och att det är nya listor från onsdagen. Hon sprang till sekretariatet och kom tillbaka och sa att de hade ändrat om listorna tillbaka till den preliminära listan. Som tur hade vi Mickis med oss som fixade så att tävlingen började en kvart senare så jag hann rida fram.
Det kändes inte så bra på framridningen, tänkte mer power än på Blåkulla så någorlunda blev det. Hann aldrig galoppera inne i ridhuset som var framridningen utan blev utskickad till collectingring som var precis bredvid tävlingsbanan. Där var underlaget av gummiflis och väldigt tungt. Kändes inte topp att galoppera fram där.
På banan blev hon seg och formen var inte den bästa. Halterna ÖT och ett avbrott i vänstergaloppen gjorde att jag slutade på 56,??% Domaren var Eva Rydström.

Tittade på Ronja och Beckas ritter och Bönan var fördjävlig på framridningen! Såg inte roligt ut att försöka hitta honom innan man ska in på banan och han stannar och backar och kickar. Bra jobbat av Becka som red på över 60%!!

LC:1
Hade startnummer 4 där och när jag skulle gå igenom hagarna med Nova för att komma till framridningen spärrar de av för att släppa in hästarna från hagarna. Medan de galopperade taggade Nova till när jag ledde henne. Inne på framridningen fick jag hjälp av Mickis. Skulle göra galoppfattningar från skritt på en volt och efter det släppte allt! Gjorde oxå halter där hon skulle vara kvar på tygeln. Sen ut till collectingring där Nova var skit fin och känslan var underbar! Bästa gången jag ridit på henne!
Inne på banan försvann lite av bjudningen men hon var fortfarande fin - jättefin jämfört med förklassen. Red programmet och var super nöjd efteråt. Sen när jag får reda på resultatet så fick jag inte ens godkänt! Bara 59,??% så snålt av domaren. Ingen favorit. Den här ritten gick bättre än på Blåkulla och då fick jag 64%, borde ha fått procent däromkring!

Hursomhelst är jag super nöjd med lagklassritten! Tagga om till Nationaldagsdressyren och hoppas på en rosett därifrån.


Har en skoluppgift, vore snällt om ni svarade!

Vilket tror du är Sveriges vanligaste tjejnamn respektive killnamn?

Välj bara ett namn :)


Hästnamn

Kikar runt lite på Hästnet och hittar spännande hästnamn...
Albus Dumbledore
Mercedes
Engla Cornflakes
Hermelin
Trolljo
Scooby Doo

Svar på kommentar

Skriver mitt svar så att alla kan se det för det är många som tror att jag blivit dressyrtant!
Jelena om Baka en liten kaka:
sv: haha hej :P 
Det går väl bra, galen ponny haha men det går framåt :P 
Men hur går det för dig då? Såg att du blivit lite dressyrtant ;)
Svar: Haha, verkligen inte! Jag rider kvar i hoppspecialen på tisdagar och det var tänkt att jag skulle få vara med i allsvenskan i hoppning den här terminen. Otur var att Grynet blev halt och då hade jag ingen "egen" ponny att tävla på. Då skulle jag istället få tävla Bönan tillsammans med Elin i hoppspecialen, men han skulle då behöva gå flera omgångar + att Rebecka skulle ha honom i dressyr allsvenskan.
2010 tävlade jag borta på Djursholm i allsvenskan med Bönan men det gick inte så bra med alla helikoptersprång som han gjorde så vi fick inte rida lagklassen. De året gick han parallellt med i dressyren också. I år kände jag inte för att hoppa honom då det finns en risk att Bönan skulle kunna bli lika jobbig som förra gången, eftersom han tävlar så mycket. Tyckte det var bättre att spara på pollen. Fick då välja ifall jag ville vara med i dressyren istället och efter en träningstävling på Nova var det avgjort. De var bara 2 i laget då och det måste vara minst 3 så de behövde en till, alltså haffade de mig från hoppningen nu när jag inte hade en hel ponny att tävla + Victor fick ställa upp med Birdie.
Självklart tycker jag hoppning är roligast, men på prishyllan ser det bättre ut efter dressyrtävlingarna! ;)
image description

Baka en liten kaka

Först vill jag bara säg Yey för att Emelie gjorde ett blogginlägg här! Roligt att höra av dig kompis! :D

Igår kväll tittade jag och Pontus på Sherlock Holms (filmen inte serien) och det var verkligen skitbra! Passade perfekt för att koppla bort tankarna från att vara sjuk.

Nu är jag i stallet och har stått i cafeterian tillsammans med Pontus. Vi var helt ensamma - dåligt av ridgruppen som tjejen jag bytte dag med rider i! Om femtio minuter är det BRUS möte som jag hoppas blir effektiv. När jag kommer hem ska jag kolla över all utrustning som ska med på torsdag till tävlingen och plugga spanska.

Foto Rebecka Björkandal


Det var ett tag sedan

Kände för att uppdatera lite här om hur läget ser ut för min del.
Ridningen rullar på bättre än vanligt och det känns som jag börjat hitta knapparna generellt i dressyren, alltså på de flesta ponnysarna jag sitter upp på. Svårt att avgöra med hoppningen då hoppspecialen inte varit av på hela en månad! Och sist hoppade jag lilla B-ponnyn Banjo i specialen men det var ingen lektion att hänga upp i granen.

Blev inge allsvenska iår heller då min pappa är i Kina hela Maj månad. Istället blir det hemmalokal nere på vallen torsdagen som kommer. Imorgon följer jag med till allsvenskan som hejarklack och hästskötare istället. Tar en buss till stallet 06:21 för att åka med Tilda som ska tävla Spirit!


KM på Spirit 2011.
Foto: Maja Norin

Cafeterian fixad

Har bytt med en tjej så att jag står nu på söndag från kl10 till kl12. Skönt att ha det avklarat för min ridgrupps (P5) tid var nu på torsdag då tre av oss ska på tävling. Inte så smart lagt - men nu är min tid fixad. Förr kunde man baka en kaka och lämna dagen innan som ersättning för att man inte kunde komma. Nu är tiderna personliga, även om man byter ridgrupp, så då får man fixa ersättare istället om man inte kan.

Hyenor och annat

Jag håller tummar och tår på att jag är riktigt frisk till imorgon. Ska träna till majshowen som hyena och rida dressyrprogram för domare på Nova. På söndag blir det BRUS-möte och plugga spanska.
Har hittat en hemsida som har läxhjälp. Superbra funktioner. Google "Webbmagistern" så hittar du dit. Sitter just nu och pluggar in spanska glosor.

Bara…


Steg-för-steg hemgjorda benlindor

Du behöver:
1 sax
12cm/benlinda kardborre
4 avklippta benlindor, från tidigare lååånga benlindor, i valfrilängd (som passar din ponny!)
1 matchande rulle med sytråd
1 fungerande symaskin
1 hög med glitterband för dekoration
10 knappnålar
Tips#1:
Andvänd kardborre som inte har klister på baksidan, för annars blir nålen klistrig och syendet går vädigt långsamt. Jag använde med klister för det var det som fanns hemma = symaskinen ville inte samarbeta!

Tips#2:
Ifall du inte har flera långa avklippta bitar av benlindor kan du ta två lite mindre och sy ihop. Men helst inte mer än 2 bitar då det lätt kan bli knöggligt och vi vill inte att hästen ska få skavsår av benlindorna.

Börja med att mäta upp längden på dina lindor. Du vill att de ska vara lika långa så att de matchar varandra. Eventuellt att du gör 2 lite längre till bakbenen om din häst är byggd så.
Ta sedan en av lindorna och börja vika ihop kanterna på ena kortsidan så det ser ut som en trekant med spettsen utåt. Nåla fast!
Trä symaskinen med matchande sytråd då det inte är snyggt att sömmarna sicker ut i färg.
Om du vill ha dekoration på benlindorna bör du göra det nu INNAN du syr fast vikningen. För glittrigt silverband viker du bandet på hälften över trekantens kateter (google it!) och nålar fast.
Tips#3:
Bandet kan gärna hänga lite mer över på den sidan benlindans kanter vikts in mot mitten (som bildar triangeln) så att du inte riskerar att missa baksidan av glitter bandet när du syr. Baksidan blir den som ligger mot benlindans invikta kanter.

Sy fast glitter bandet och ha de invikta kanterna av benindan nedåt för att få snyggast sömmar på utsidan av hästens ben. Sy så nära glitter bandets kanter som möjligt.
Ta den trubbiga delen av kardborrbandet och nåla fast/klistra fast rakt över triangeln. Sy tvärsöver kardborren på mitten och längs ned så att inget smuts kan komma inunder. Sy även uppe vid spetsen på triangeln så att kardborren inte "fladdrar" fasligt mycket.

Mät upp ca 16 cm på andra sidan av benlinda och klistra fast/nåla fast den mjuka kardborren. Sy fast den.
Tips#4:
Om du använder kardborre med klister kan du ta glitter bandet och sätta på på den trubbiga kardborrens baksidan. Då sticker inte den kllistriga sidan ut och fastnar på kläder osv.

Klar!


Hemmagjorda benlindor

Eftersom jag var hemma från skolan idag passade jag på att "återanvända" de avklippta bitarna av mina vita benlindor som var för stora hästar och jag skulle ha dem på lilla Nova.
Nu har jag 3 stycken reserv benlindor med lite pimp!

Vill ni se steg för steg hur jag gjorde?

Resultat:


Du gör min dag

Blir till att vara hemma idag för förkylningen har inte gett med sig. Har avbokat min ridning ikväll. Passar hästarna ganska bra då det är många som är lite små trasiga.

Eftersom min klass skulle börja 12 idag kom min älskade Pontus och hälsade på. Han gjorde att jag genast kände mig lite bättre! Made My day.

Håller tummarna att jag är frisk till imorgon.


Flätade tagelarmband

Måste tyvärr vara minst 30cm långa vilket vi ite kan ta bort från våra ridskolehästar så det blir till att vänta tills den dagen jag får en egen (typ om 100år).
Här kan du i alla fall beställa dem billigt!
http://oldhaunts.blogg.se/2012/february/mottagande-av-bestallningar.html


More pics!

Foto Frida Vahter

Startlistor och RM

Startlistorna och RM till Siggesta nästa vecka har kommit upp. Jag har startnummer 2!!!! Dööööö, orkar inte gå upp tidigt för Siggesta ligger så långt bort, tur att vi startar kl.9 och inte 8.30 som förra gången men det jämnar nog ut sig med att det tar hundra år att åka dit! + att nu startar jag som 2a och inte 9a.....
Nu slipper jag iaf räkna på tiderna för jag startar ungefär 9.04
Wihoooooooooo! Hoppas att transporten är ledig som jag letat upp att hyra, får veta senast imorgon.

Mot skolan

Sitter och väntar på tåget som är 10 min sent. Tror jag blir tvungen att gå upp till skolan eftersom bussen går kvart över från Tullinge.

Håller tummarna att jag är frisk, känner mig inte helt men kan inte missa allt för många dagar i skolan.


G. K. Chesterton

Fairy tales are more than true: not because they tell us that dragons exists, but because they tell us that they can be beaten.


Bilder från omg1

Foto Emma Zetterberg

Sjukling

Hej!
Alltid lika trevlig att starta med ett hej.

Har varit sjuk sen i fredags och den här måndagen är jag hemma från skolan också. Igår läste jag ut engelska boken som jag lånade i torsdags. Vi skulle ha tre veckor på oss att läsa ut dem och sen göra något av det antar jag. Får börja på en ny bok nu.
Boken jag läste heter Coraline och är skriven av Nial Gaiman (inte säker på förnamnet). Har sett filmen tidigare och den är så ruskigt bra/spännande/läskig att jag inte vågar läsa den innan jag går och lägger mig! Dels rädd för att drömma mardrömmar, dels rädd för att jag inte kommer sluta läsa tills klockan är för mycket.

Vill se filmen igen. Någon som har den? :D


a.m.a.z.i.n.g


Mobil bilder från söndags


Were is Ivanhoe?

Nationella gick bra, valde den med djur.

När jag satt på bussen mot Tumba efter skolan fick jag sms om jag ville ta hand om Grynet idag. Såklart jag ville det! Bytte buss och hade sen turen att en bil plockade upp mig så jag slapp gå en låååånga vägen upp till stallet.
Tog med mig Grynet till stora ridhuset som vi hade för oss själva och det var så skönt att vara själva där. Gick och pratade med henne om olika prov högt för att lugna ner mig och tänkte på att släppa ner min axlar och bara andas. Hon gjorde ingenting då, inget pip, inget bock språng, inget alls. Duktig!
Satte upp skrittade och travade sen 10 varv. Puck kom in någonstans där i mellan och hon var fortfarande lugn. Grynet travade på bra och var inte seg alls.

Sedan var det majshowsträning och BRUS LÅDAN sattes upp i stallet och jag valde Ivan till lektionen.
Vi övade på att få loss bogarna och ha kvarböjningen genom framdelsvändning. Ärligt talat fattade jag inte hur man skulle göra för de skulle korsa både bak och frambenen. Ridläraren fick hjälpa mig och sen gjorde vi galopp övningar. Ivan blev finare än i måndags och han hade bättre bjudning nu. Juste! I början skulle vi rida hästarna låga så att manken var högsta punkt.


Upp och kötta nationella

Ja, nationella är inte slut bara för att du gått ut nian. Det trodde jag. Ska till skolan nu för att göra nationella i Engelska Writing.

Har gjort följande:
•Muntliga Svenska
•Muntliga Engelska
•Läsförståelse Svenska
•Uppsats Svenska

Kvar:
•Ngn engelska tror jag
•Matte del A B C


Morgongympa!

Vi hade valfritt på idrotten idag så jag frågade förra veckan ifall jag fick rida Grynet på morgonen. De bara skrattade och sa ja!

Steg upp vid 6 imorse när jag kunde ha fuskat och tagit sovmorgon till tio i tio. Hade packat allt kvällen innan så det var bara att käka frukost och pallra sig ner till bussen. (Passade på att plugga till provet jag hade idag på bussen!) Väl framme gjorde jag iordning Grynet och gick in i ridhuset. Ledde henne och fy så snäll hon har blivit. (passade även på att plugga medan jag ledde henne!) När jag skulle börja trava kom Bettan in och kollade. Hon gav mig lite tips och när hon var nöjd gick hon ut. Travade 14 varv totalt och hon var inte seg, förutom i början. Skrittade av och skyndade mig att gå till bussen. Det tog lite längre tid att rida än vad jag tänkt mig så hade bara 10min att gå till bussen.

Nu sitter jag och väntar på bussen och har precis börjat blöda näsblod så fick gå in i pressBODEN och fråga om blött papper. Snacka om att folk stirrade på mig när jag kom ut med blod fullt på händerna!


Bättre sent än aldrig

Fick igen min gång då en kompis red istället för mig för nästan ett år sedan.

Valde Ivan vilket var år och dar sen jag red honom. Det tog ett tag för honom att komma igång i bakbenen och i slutet var han riktigt mjuk och fin!

Fick skjuts hem till Pontus av Tim, jättesnällt! När jag hade duschat och ätit pumpade vi cyklarna för att ta oss till majbrasan vid Uttran, men när vi kom dit var allt det roliga över och bara fylletonåringar var där. Sad. Då cyklade vi vidare runt i solbo. Vi två var nog de mest duktiga tonåringarna den kvällen, haha vi motionerade - frivilligt :P

BTW-följde strömmen och anmälde mig till förklassen också.