Påskdressyr

Upp i ottan för att bre toasts i stallet. Vofflor till frukost och fin underhållning med dressyrekipage bredvid kafeterian. Tog en sväng ut till ponnyhagen och fotade alla fluffbollar.
 
 

Hästutrustning till salu

Länk till hästutrustning som jag säljer:
http://mobil.blocket.se/stockholm/Tacken__schabrak__trans_mm_46120679.htm?ca=11&w=1

Det är blandat nytt och begagnat. Täcken, schabrak, träns, fårullstunnel, reflextäcke, stallapotek mm.

Kika in där för bild och priser!


Ord från bloggen

 

Glad Påsk


Bloggen fyller år!

Idag fyller ridskoleryttare hela 2 år! Woho!
Det firas med soljus och vårkänslor.
 
 
Liten Emelie, haha!

 

Var det bus eller godis?

En härlig sovmorgon följt av utrotning på dammråttor samt en glutt i "Hemliga lådan om Nicko" som inte öppnats på flera år - enligt det tjocka lagret av damm.

Kameran har fått gått på högvarv under dagen då vi ska sälja all hästutrustning. Där finner ni både oanvända täcken och schabrak samt träns och fårullstunnel. Länk till bilder och priser kommer upp senare.

Nu blir det en kalkon i örat!


Movie time

 
Bakom kulisserna på de välkända Budweiser reklamerna.

Sommar och terränghoppning

Blir sugen på att hoppa terräng igen när jag ser klippet!
Filmen är från huniting-tävlingen under ridlägret 2011 då vi kom trea.

Damp-Bönan

Bönan har haft damp ända sedan han blev av med sin gelépad och idag var han dampig gånger två. Givetvis måste det ha något med ryggen att göra, men Bettan tror att det även sitter lite i hans huvud. Idag höll han på som en tok. Dessutom lade han sig ned med mig på ryggen vilket han inte gjort på några år. Var bara att sitta av och då skulle han rulla sig?! Bettan fick läxa upp honom och sedan fick jag sitta upp igen men han fortsatte en hel del ändå. Efter lite förvändgalopp gav han sig ändå tillslut och det blev inte lika många protester.
 
Foto: Maja N

Påsklov

Foto: Madde
 
Äntligen påsklov! Och dessutom är våren nästan här helt och hållet nu! Underbart!
Det här lovet är ganska fullspäckat för min del. På tisdag är det ridning, på torsdag är det hoppspecial på fm och vanlig lektion på kvällen, på lördag blir det tävlingspyssel i stallet och på söndag är det allsvenskan. Emellan dessa dagar så har jag ett religionsarbete att avsluta, träffa kompisar m.m.
 
Nu ska jag snart ge mig av till stallet. Vi har markarbete och jag hoppas på Bean.
 
 

AW sporthorses ur Maddes synvinkel

Wohooa här kommer mitt inlägg om just mitt favorit ridläger, om själva upplevelsen och vad som gör att AW får den där extra jag-vill-komma-tillbaka-känslan.
Jag går igenom det punkt för punkt för lätthetens skull.
 
1. Addressen, Skåne
Alla har vi varit på ridläger i närområdet. Antingen på ridskolan där du rider eller med en kompis inom ditt län. Eftersom AW ligger så långt bort som hela vägen ner i Skåne gör det ridlägret mer exotiskt för oss i Stockholmstrakten då vi blir tvugna att åka tåg/flyg eller en lång bilresa för att nå fram till destination AW. Att hänga i Skåne är inte något vi gör varje helg 52 veckor om året, alltså blir det en upplevelse i sig själv att besöka något söder om Södertälje.
 
 
2. Resan dit
Som sagt behöver i stockholmsbor använda oss av långdistansfärdmedel och jag hat tagit mig dit med tåg båda åren. Tågresan ner är spännande! Jag gillar verkligen att åka fjärrtåg med mina vänner (utom den gången hem från Flyinge) för det är en otroligt mysig känsla att småprata och käka matsäck på ihopfällbara bord och kunna se höghusen bytas ut mot koängar och gödelstackar på nolltid. Det pirrar lite extra i magen när vi förstår att nästa station är vår avgång och vi måste hinna plocka undan kortleken, stoppa ner resterna av mackan och paxa en plats vid utgången för att kunna få plats med all packning innan tåget rullar vidare mot sydligare breddgrader.
 
 
3. Gården
Stora gröna hagar fyllda med söta och ädla hästar och ponnyer, gulliga små röda stugor, matsal med björkar och den enorma ridbanan med hela 70x100 meter. Det springer hundar och barn och hästar överallt som gör gården personlig och mysig samtidigt som den höga standarden gör att det känns professionellt.
 
 
4. Anna och ungdomsledarna
En härligare ägare av ridlägret känns svårt (om inte omöjligt) att toppa för Anna gör det asbra! Jag kommer ihåg när vi anlände andra året och skulle hälsa på Anna så kom hon ihåg alla våra namn! Det kändes verkligen roligt att vi inte bara var cash-flow-elever utan personer med namn värt att komma ihåg. Ungdomsledarna har humor och är galet roliga att vara med. De är personer jag ser upp till och jag hoppas jag kan uppfylla den rollen i sommar. Om jag behövt hjälp med något försöker de alltid vara till lags och sista utvägen för svullnader och andra märkliga hudbesvär är häst liniment har jag fått lära mig.
 
 
5. Hästarna och tränarna
Du får prova om och om igen tills du hittar en häst som passar just dig. Det finns både små B-ponnyer upp till stora jättehästar där någon av dem passar dig. Tränarna är roliga, speciellt Stefan och Anna. Jag och Emelie hade turen att hinna gå på ett Jump Camp C läger där gästtränare dök upp (bla Stefan), men i år är det bara JC A som har gästtränare (bla Maria Gretzer).
 
 
 
6. Maten och boendet
Mumsfillibaba! Maten gör ridlägret, helt klart. AWs träingar gör det till ett träningsläger, och på ett träningsläger behöver eleverna få i sick både proteiner, vitaminer och kolhydrater. Köket lyckas med det, även fast det var lite trångt förra sommaren jämfört med sommaren innan, men det påverkar inte matens kvalité. Boendet är antingen i sovsalar eller i små stugor, du får önska stuga om du vill sova helt ostört i din anmälan. (Se upp för Blåbärs sängen...)
 
 
7. Aktiviteterna
Utöver ridningen och maten bjuds det på golf, ring efter båt, badning, yoga, studsmatta, "sista minuten", gymkhana till häst och vattenkrig. Även teorilektioner hålls om lastning, foder och muskulatur. Dessa aktiviteter tillsammans är något som jag inte upplevt på andra ridläger och de är väldigt uppskattade. Som avslutning på ridlägerveckan hoppar eleverna två klasser i en Pay&Jump på anläggningen. Höjden får du bestämma som passar dig och din häst.
 
 
AW har inte varit känt i flera år så som Åby, Taffsnäs eller Sjöstjärnan (iaf inte i Stockholmsområdet), men populariteten har ökat snabbt de senaste åren och många kommer tillbaka året efter och tar med sig nya stallkompisar ner till Skåne. (Vi är ett levande exempel på den konsekvensen).
 


 
 

Tipsexpresen

Tips till stallmänniskorna:
Fila naglarna, inte klippa!
Varför: Jo de blir starkare och orkar stå emot allt tufft stallarbete som vi utsätter naglarna för.
Smörj även in händerna under vintern. 
Varför: Under vintermånaderna är det lätt hänt att huden blir torr på händerna. Smörj på morgonen och/eller på kvällen innan du går och lägger dig så slipper du sprucken hud.
 

Bild ur arkivet

Denna bild på Fenja fastnade jag för. Mysig.

//Madde

Påsklov!

Har inte laddat upp några bilder från clinicen som var förra vecka på grund av att en viss Emelie inte har klickat på skicka knappen på ett mejl som har min mottagaraddress. 
 
Tråkigt för er men inte för mig. 
 
Vårtecken jag lagt märke till under veckan:
  • Folk står ute på perrongen och väntar på tåget
  • Bara jag och någon enstaka kotte som bär mössa + vantar
  • Skinjackor och tygskor istället för dunjackor och vinterkängor
  • Fågelkvitter
  • Solen skiner in genom fönstret redan vid halv 7 på morgonen
  • Och framförallt det största vårtecknet: hästarna fäller
Klantiga jag har inget giltigt id till nästa helg då högskoleprovet väntar. Hmm, hoppas jag hinner till polisen på tisdag. Det jobbigaste är jag måste ha med mig en målsman eftersom jag är under 18 + att polisen har stängt fre-mån!
 

01 dagar kvar

8.10 prov i Fysik
10.50 påsklov

Längtar! Alltså inte till provet utan till lovet. Har pluggat flera dagar på raken nu och hoppas att med hjälp av den älskade formelsamlingen kunna plock tillräckligt med poäng för att få C eller högre. Det känns fett värt att gå upp tidigt, skriva provet och sedan gå på lov. Det blir som en skärtorsdag då vi slutar innan 12.
På kvällen står markarbete på schemat. Lussan eller Belle blir nog mitt val, men denna gång väljer jag kanske sist efter att konstigt nog ha valt först 4ggr denna termin.


Bugga, valsa och foxstrotta

Nyss hemkommen efter en danskväll i Hallunda folkets hus med alla andra niondeklassare i denna delen av Botkyrka. Det var trångt, svettigt och allmänt ovärt...
 
Gör inlägget lite roligare med dagens avsnitt av the Cat Lady som jag nu ska muntra upp mig med.
Dock så kanske jag inte blir så munter... It's the final episode ;___;
 
UPDATE: Så. Har nyss sett klart avsnittet och därmed hela serien. It's an awesomeeee game folks! Verkligen värt att kolla igenom hela serien. Det hela blir bara bättre och bättre - som jag skrev någon gång tidigare så kan spelet tyckas segt de första avsnitten, still good though. Musiken i spelet är asbra. Likaså är hadnlingen! Och givetvis gör underbara Cry det hela ännu mer värt att kolla på.

Snart kommer Påskharen

Varför är det en hare som delar ut äggen? Varför är det inte en påskkyckling? Harar lägger inte ägg. Höns lägger ägg.

Hur som helst kommer påsklovet precis i tid och jag kommer ha roligt med både nya och gamla vänner.


Vi i Stallet

Vill du lära dig mer om hästen? Är du född mellan 2000-2003?
Då ska du vara med i Vi i Stallet!
Jag och Amanda ska hålla i kursen som kommer hårdträna inför finalen som är den 5 maj. Då kommer laget få sätta sina kunskaper på prov och har chansen att vinna fina priser.
 
När jag var med 2008 (?) var jag i lag med Kajsa och Hannah. Vi hade pluggat in sjukdomar och stallapotektet så att vi kunde rabbla det i sömnen. Taggade som tusan begav vi oss till Ridsportsförbundet och fick träffa de andra lagen inom Stockholm. Vi skrev ett prov tillsammans och hjälptes åt med svaren, gick tipspromenad och hejjade på hejjarklackerna. När de ränkade upp de rätta svaren kände vi att vi kanske hade chansen att få en bra placering, bäst 3a. Sen berättade de topp 3 lagen och började med 3an. Vårt lag räknades inte upp - hoppet var ute. Tvåan räknades upp och sist det lyckliga laget som hade vunnit.
"Botkyrka Ridsällskap!"
Vi tappade hakan och hoppade upp från stolarna! Vi hade vunnit! Den bästa känslan i hela världen, tyckte jag då.
Priserna var från Min Häst och vi fick en summa pengar som vi åkte till Gröna Lund med bland alla bergochdalbanor. Vi blev intervjuade av Häst&Ryttare och visades upp i tidningen samt på ridsportsförbundets hemsida.
 
Det hela var galet roligt och jag ångrar inte en sekund att jag anmälde mig till Vi i Stallet. Var med du också i år.

Hm...

Läser för närvarande dessa böcker... kanske för många?


Fortsättningen någon annanstans i Sverige

Dagen med stort L…

Efter ridturen med Aida åt jag lunch i den någotlunda väldtädade Smedjan (välstädad får den vara för jag såg inte en ända myra!). Därefter letades och hittades LOKstödspapper och mitt nästa uppdrag blev att ragga stalltjejer (vi har brist på killar) till linda ben kursen som tillhör skötarutbildningen för de som redan är skötare. 
Min bästa vän och jag bossade runt bland barnen och hotade med pisk om de inte lindade upp lindorna lika hårt som straffet skulle bli. 
Var det verkligen så det gick till Madde?
Svaret är nej, men alla lyckades med varsitt snyggt lindat ben. 
 
Städa, leta, springa bestod nästa 40min utav innan BRUSmötet kördes igång med bullar och hög närvaro. Vi spånade och planerade påsklovet till yttersta detalj och förhoppningsvis kan vi detta år åstadkomma något mer än att har galet kul. Mer tänker jag inte säga. Ett sammarbete om framtida huvudbonader är också på väg att gro. 
 
Hem kom jag inte förens magen skrek om att jag behövde mer mat, även fast jag både tryckt i mig lax och äppelkaka under dagen. 
 
söndagen med litet S
Sovmorgonen blev förstörd av att jag gick och lade mig på tok för tidigt dagen innan, så Fatta Eld fick bli min morgonkompis som jag läste ut. Toppen bra skrivet! Med Emelies ord gnagandes i bakhuvudet ororar jag mig för hur den tredje bokens förlopp utspelar sig. Emelie som avgudade Hungerspelen läste inte ens färdigt sista boken för att den var så dålig…
 
Restrerande söndag spenderades med spanskaplugg, skidor (på tv), mat (ytterst nödvändigt) samt bus och lek i trädgårdens snö med grimmskaftet som tyglar. 

Dagen med stort L

Helgens upplevelser var verkligen i kontrast till varandra. Från att ena dagen flänga hit och dit och passa olika tider och ärenden till att nästa dag sitta inne och det mest kreativa var att leka häst i trädgården där skutt över julgranen var populärt.

För att ni ska få en rätsida på det hela tar jag allt från A till Ö så att eventuella missförstånd undviks.

Lördagsmorgonen bjöd på en ridlektion i min mammas ridgrupp där jag hoppade in istället för en trevlig dam. Valde att pröva någon ny häst, haha jag har inte ens ridit hälften så 50% av dem räknas som nya för mig. Aida blev mitt offer och efter att ha hittat den mystiskt bort trollade utrustningen befann vi oss i ridhuset med de andra. Hejdundrans vad rolig Aida-pajda kunde vara. Traven var lättast att rida då det kändes som att jag flög 2m ovanför sadeln i galoppen.
Övningarna var självklart i galopp vilket jag föraktade då jag kände mig som lilleskutt, men överraskande nog skötte sig både Aida och jag mig så pass bra att vi fick trevliga kommentarer från ridläraren.

Vill jag börja på stor häst nu?
Svar: fortfarande nej.

(Oj detta inlägg blev visst lite längre än vad jag trodde och min bussresa hem börjar lida mot sitt slut så jag får ta och fortsätta senare)

Avslutar med favoritbild i repris. | Foto Maja N


Silus

 Hoppclinicen. Hahaha, lilla Sillen!

2 veckor!

Två veckor kvar tills allsvenskan på Haningebygden! Längtar verkligen - att tävla är bland det roligaste som finns.
Den här gången ska jag försöka se till att det tas mer bilder under dagen.
 
 
Har förresten två platser i bilen om några skulle vilja följa med!

Sry - More of the Cat Lady

Senaste avsnittet! Må nog vara min favorit så här långt. /E
 

Fenja

Tänkte skriva lite kort om torsdagens ridpass så här på kvällskvisten.
 
I torsdags fick jag ta ponnyn som blev över (valde sist) och det blev ingen mindre än Fenja. Det var första gången jag red henne och vi hade dressyr. Första delen utav ridpasset gick ganska bra. Så pass bra att hon hade en relativ stadig form och därav slapp jag inspänningstyglarna. Vi flyttade hästarna lite och jobbade på volter.
Efter galopparbetet blev jag väldigt trött och orkade inte rida längre. Då sade damen tack och hej och vi spände fast inspänningstyglarna
Resten utav passet jobbade vi lite på förvändgalopp och galoppfattningar ur bogen-in. Kändes helt ok. Ingen superkänsla som jag fick på Nikita i tisdags men ändå hyfsat.
 
Capitano och jag i somras

Kalla det vad ni vill men jag säger lol

För er som har missat gårdagens roligaste klipp gå in på "Fritidsgården på BRS" på facebook och kolla på videon Madde (ej jag) har laddat upp från gårdagens clinic.
Jag har skrattat non-stop tillsammans med Pontus när vi spelat upp klippet om och om igen!


Hör upp!

Solen skiner och jag hoppas verkligen att denna förbaskade snö som lagt sig kan smälta bort once and for all.

Ikväll är det ridning. Vill fortsätta på Nikita, annars vill jag ha Bean. :)


Mina sista ord om dagen

Efter clinicen (stavas det så?) känner jag ett fet hoppsug och längtar tills nästa special. Jag fotade med hjälp av Emelies expertis när ridlärarna visade upp 6 olika hästar/ponnyer på olika övningar där en var otroligt lik den vi red igår på medellinjen.
Det är ett + med clinicen att vi åskådare får vara med nere på banan då det känns mer personligt och vi får vara med och ställa frågor samt svara på några även om det görs motvilligt och oftast av samma personer.

Bilder dyker upp till helgen, om jag hinner klämma in det mellan ridlektioner, skötarutbildningar och brusmöten.


Dagens ridpass 19/3

Har gått jättedåligt i dressyren på sista tiden så fick verkligen ett lyft igår när jag red Nikita vilket var jätteroligt - hon har aldrig varit så fin med mig! Hästarna har vilat under helgen och det märktes verkligen. Nikita var inte seg och stel utan mjuk och alert. Redan från början var hon mjuk som ett.. geléhallon. Hon hade bakbena upp i magen och var jätte fin i formen. "Nästan så man vill skicka ut henne på dressyrallsvenskan", sa Linda! Galoppen var dock aningens svårare idag och där bröt hon sig fri många gånger och var inte lika på. Men med tanke på hur amazing hon var i traven så är jag mer än nöjd! Fina prinsessan.
 
Sedan var det hoppspecial på Bönan boo. Här märktes det också att hästarna har vilat: Bönan var som en liten bomb, vilket var roligt! Vi övade alltså på att korta/länga galoppen som Madde skrev och det funkade bra. Hoppade sedan en liten bana och det kändes jämnt. Dock fick vi inte ett särskilt bra avslut - Vi avslutade på en oxer och där blev det lite för fort och orytmiskt vilket resulterade i att vi kom nära. Är ändå nöjd med honom och att vi kom nära berodde också på mig. Under avtravningen ville Bönan leka dressyrponny!
 
Ikväll är det hoppclinic!

Vilka ser vi på hoppclinicen ikväll?

Jag och jag antar Emelie också kommer dit ikväll.
Vad jag hittills har lyckats luska fram ska Lussan vara med med Linda på clinicen. Askul att se sin ridlärare rida "min" tävlingsponny.


Hoppa en lussebulle

När jag inte har ridit på länge, speciellt när jag inte ridit lussebullen, får jag en släng av jag-pallar-inte-att-tävla-för-mycket-stress-och-nervositet-jag-passar-bättre-som-funktionär. Den känslan försvinner så fort jag tar ett kliv in i stallet för att hälsa på hästarna.
Som igår efter lektionen kände jag: jag vill tävla, tävla, tävla!
Helt underbart eller hur?

Övningen var en tankeställare vi skulle rida på olika antal galoppsprång mellan tre hinder på medellinjen som hade samma avstånd mellan varandra. Kan inte direkt säga att min insats som pilot var på topp, utan det är något jag måste träna på. Vi växlade mellan 5-5, 5-4 och 4-4. Någon ponny lyckades få 6-5 galoppsprång mellan de tre hinderna.

Sista språnget blev gårdagens bästa och det känns skönt att anridningen mot oxrar inte längre är någon skillnad än mot räcken.

Vi planerade att provlasta Lussan innan tävlingen på Sorunda. Inte roligt att på tävlingsdagen stå med en ponny som vägra ta ett kliv i närheten av transporten. Samt hennes licens måste fixas. Just nu är jag anmäld med Grynet så jag ska påminna min ridlärare om att aktivera Lussans för 2013.


Finaste ponnysarna!

Har ridit ett superdupermegabra dressyrpass på lilla Nikita och ett ganska bra hopppass på peppar Bönan! Skriver mer imorgon. /Emelie

Storm!

Riktigt ruskväder idag. Skönt att komma in till hästarna och värmen! Pysslar lite med Fresca innan lektion nummer 1.


Tisdagar är riddagar

Foto: Maja N
 
Både hoppning och dressyr imorgon och vill ha Bean båda passen!
Förutom ridning är det även nationelltprov i fysik.. Wish me some luck!

Ett bra minne är värt mycket

Alice, Teide och jag promenerade bort till vallen där det blev både porträtt och action bilder. Han är så himla fin vilket alla friserhästar är överlag. Vi besökte även BRUS terränghindret. Assnyggt enligt mig. Hoppas vi får göra ett till nästa fälttävlan.

För er som vill gå och kika på hindret finns det i den lilla skogen/kullen bredvid dressyrbanan på Vallen. Du lär förstå vilket hinder det är när du ser det.

Tråkigt nog fotade jag med Alice minneskort så att hon kunde få bilderna direkt, har alltså inget att visa er.

Senare på dagen var jag funktionär och prövade som sagt en ny post: dator.
Det gick väldigt fort att lära och var inget svårt. Jag aktiverade då lasern som tar tid på ekipaget när de fått startsignal + inför målgången samt mellan första och andra fasen.
Det gällde att vara uppmärksam så att inte det andra ekipaget eller en ouppmärksam funktionär korsade lasern före ekipaget som red/skulle påbörja sin ritt.

Under eftermiddagen fick vi sen en c-ponny tävla mot storhästarna, en häst som tog en promenad med ryttaren på ryggen på bakbenen och en häst som kastat av ryttaren och sprang iväg för att hoppa hinder av sig själv. Mycket underhållande!

Det är roligt att hänga i domartornet för då sitter vi och hejjar på att alla ekipage blir felfria och har det allmänt trevligt.


Bra helg

Det har varit en bra helg! Känns som att jag hunnit göra en hel del: skrapat ihop lite funkistimmar bl a. Avslutar nu helgen med lite Harry Potter!


Godnatt

I helgen är det funktionärsjobb som gäller!
 
Längtar tills påsklovet och tävlingshelgen!
 

Önskeinlägg: AW sporthorses (enligt Emelie)

Vi har fått önskemål om att skriva om vår vistelse på AW sporthorses, ett ridläger där numera ganska många storbloggare varit/ska åka till. Jag antar att Madde och jag skriver varsitt inlägg om våra respektive upplevelser.
 
Jag har befunnit mig på Skyrup gård två år i rad nu. 2011 och 2012 på Jump camp C vilket är ett hoppinriktat träningsläger för dig på LD/LC nivå. Tidigare år har jag varit på två andra borta-ridläger och det är dessa jag har att jämföra med när det kommer hur vida jag upplever just AW. Jag har kommit fram till att det enligt mig är svårt att se på ett läger i sin helhet. Det är så många faktorer som spelar roll och därför tänkte jag helt enkelt ta upp både för- och nackdelar.
 
Fördelar
Det första jag kommer att tänka på när det kommer till fördelar är AW's belägenhet. AW ligget beläget nere i Skåne utanför Hässleholm intill en fin sjö. Miljön är verkligen fantastisk! De stora hagarna, boxstallet, de tre ridbanorna etc. Den stora banan är enorm - 70x100 m. Underlaget är också amazing: bästa underlaget jag ridit på tror jag
 
När vi red ut en hel dag 2011 fick vi även upptäcka områdena utanför AW's gränser och naturen är verkligen underbar med de breda fälten och de magiska lövskogarna - nästan som i en saga.
 
(Foto: Madde)
 
Näst på tur är hästarna. Finns ett stort utbud av AW's lånehästar och det finns nog något som passar alla. Själv har jag fått lov att ha Detleffe och Bello som lägerponnys. De var raka motsatserna till varandra - Detleffe var het och stark som en oxe och Bello var snäll men lite för långsam. Hade hur som helst roligt med dem båda ändå!
 
Jag och Detleffe ute på terrägbanan och vi välteeer! (Foto: Madde)
 
Hela lägrets upplägg gillar jag verkligen! Hela veckan följer till punkt och pricka ett schema vi blir tilldelade den fösta dagen. Här står det vad vi ska göra under ridpassen alla dagar, vilka aktiviter som sker på kvällarna så som gymkana, golf eller åka ring efter båt och även vad det blir för måltider. Maten på AW får också en hyllning utav mig! Goda och ordentliga måltider får du äta på AW tillagad i gårdens egna resturangkök. Tränarna, ungdomsledarna och självaste Anna som äger stället får också tumme upp. De är bra och det finns inget mer att säga om saken!
 
En bit av schemat från 2012's lägervecka

Nackdelar
Så då kommer vi till det jag tycker är mindre bra med lägret. Lägret handlar mycket om att utvecklas som ryttare. Vi får sätta upp mål tillsammans med en coach i början av lägerveckan och utvärdera hur det har gått med målet  i slutet. Ärligt talat så känns det inte som att jag inte har utvecklats något under lägerna, vilket dock är förståeligt - Att utvecklas under en vecka på en ponny man aldrig ridit förut är svårt.
 
Den höga standarden som finns på AW tycker jag sjönk en aning från 2011 till 2012. Istället för att tillbringa måltiderna i den stora ljusa matsalen så fick vi flytta upp till en trång våning med dålig belysning t ex.
 
Att AW är ett stort läger med plats för många deltagare är roligt men också dåligt. I och med att vi var så många kände jag att det var svårt att få "kontakt" med både tränarna och gruppen i sin helhet. Tränarna lärde sig inte mitt namn förrän i slutet av veckan. Givetvis är det roligare att höra "Emelie, ställ lite mer åt vänster" än "Du på Bello, ställ lite mer åt vänster". Den där andan jag upplevt på de andra lägrena som finns mellan tränare och elever saknade jag en aning på AW.
 
 
Avslutningsvis skulle jag vilja säga att AW ändå är det bästa ridlägret jag varit på. Hade gärna velat åkt tillbaka dit nu i år men det blir språkresa till England istället. Vi får se om jag återvänder år 2014 eller inte!
 
Har ni fler önskeinlägg? Kommentera!

Ta fighten och vinn den

Belle. Belle. Belle. Belle.
 
 
Känslig, lättstressad och osäker var de ord jag förknippade henne med innan lektionen. Ja jag har ridit henne tidigare så jag har inge förutfattade meningar.
Efter lektionen skulle jag hellre säga: osäker, liten bitch och otroligt vacker.
Första halvan av lektionen trodde jag verkligen att hon var lättstressad och försökte ta det lugnt och inte pusha henne för mycket. När vi började med att flytta in bogarna från fyrkanten ville hon inte lyssna och hade hela tiden gått och sölat i sin nästan-trav-som-är-bekväm. Ridläraren, som gillar Belle väldigt mycket och har ridit henne ofta, bad mig då att säga åt henne på skarpen. Hon ska inte få gå i den takt hon vill utan den jag bestämmer. Vips så travade damen på som om hon inte visste annat och tog galoppfattningen klockrent.
Resten av lektionen var asrolig och jag kunde rida med små hjälper efter tillsägelsen och undanflyttningar av bakdelen. Gillar verkligen henne och hoppas att jag kan rida henne fler gånger. Nu vet jag att hon inte är lättstressad eller känslig på ett negativt sätt.
 
 

Favorite playtrough

Min favort playtrough för tillfället måste nog ändå vara Cry's The Cat Lady. Awesome game. Storyn är lite seg i början och då menar jag hela det första avsnittet, men det blir bara mer epic!
 
Här är första avsnittet:
 
 
/Emelie

Känner mig liten igen för jag blir kär i varenda häst

Inlåst eller ut låst. Kalla det vad ni vill men min syster har bytt kod till skåpen i stallet med mina ridstövlar, hjälm och väst. Fick inte tag i henne igår när jag skulle rida för jag kunde inte koden!

Det slutade med att jag fick rida i lånehjälm och de klumpiga vinterstallskorna jag bar på fötterna.
Måste säga att lektionen gick väldigt bra i alla fall och jag har fått en ny favorit i dressyr. Ingen mindre än Belle.
Jag gillar nog alla hästar jag rider för nu gillar jag både Lussan och Max i hoppning samt Grå och Belle i dressyr. Jag har säkert glömt någon också. Min tid med Grynet är nog officiellt över i och med att jag inte skrev upp henne.

Ett saftigare inlägg får ni senare idag om stallvistelsen. Nu är det tågfärd mot mattelektionen.


Snart fyller vi år

Eller ja, bloggen fyller år. Sista dagen i Mars blir ridskoleryttare 2 år. Kommer ihåg att förra året lovade jag att fixa något inför "födelsedagen" men i den vevan blev vi båda oaktiva på bloggen så det blev inget mer med det. Ska försöka i år att fixa den grejen jag tänkte.

Memories

Åååh, från första veckan jag träffade den lilla fisken. Rund och go beskriver honom bäst.
Att veta att han har det bra känns underbart. 
Ett fint minne jag har med honom är sista dagen på ridlägret 2011 när jag skulle släppa ut honom i hagen så skrittar han bort mot sina kompisar. Sen stannar han vid mitten av hagen och jag ropar hans namn. Då vänder sig ponnybusen om och lunkar sakta men säkert tillbaka till mig vid grinden. Tårar fyllde mina ögon. Tänk vad en häst kan få en att känna, att känna sig omtyckt. Jag hoppas att era fina hästar får er att känner er lite extra speciella ibland.

Orka hata, börja uppskatta

I en värld med över 7 miljarder människor måste det vara någon du innerligt och ondsint hatar. Av de 7 miljarderna känner du kanske 500 och av de 500 måste du känna hat emot minst 1 person.
 
Nej det måste du inte! Det finns ingen naturlag som säger att människan är föd med hat mot andra personer. Visst, någon kan ha råkat hälla mjölk över dig i skolan när du var liten men det är enkelt för dig att strunta i att vara i den personens sällskap. Du kan även ibland få en hat-impuls mot en person men den försvinner lika säkert som att hästen fäller på våren. 
Det är tråkigt att hata folk, och med det sagt menar jag inte att du ska gå runt och älska varenda kotte. Du behöver inte ens gillar varenda kotte bara inte bry dig om de som du inte gillar. Att hata människor är slöseri med energi. Den energin kan du istället lägga på att vattna blommorna som håller på att visna i fönstret eller gå ut och borsta lite extra på din polle. Hat gör dig pessimistisk och människor i din närvaro känner av den dåliga engergin som du utsöndrar. Du blir ingen rolig person att vara med, och vem vet kanske dina kompisar tillslut blir rädda för att du ska börja hata dem?
 
Du kanske tänker att hata och ogilla vad spelar det för roll? Jo, att få veta att någon ogillar dig kan lätt passera. Det är svårt att få alla människor att gilla dig, men att någon hatar dig betyder att när den personen tänker/ser dig känner den obehag och undviker helst din närvaro. Inte alls roligt för dig att vara i den personens närvaro då heller. Ingen win-win situation eller ens en win-lose situation. 
 
Att hata folk är en engergitjuv. Orka hata, börja parta.
 
 
 

Sorry

Är dålig på att uppdatera bloggen men har helt enkelt skolan att prioritera nu sista terminen av grundskolan. När jag väl har tid över är jag alldeles för lat för att forma tangenttryckningarna till läsvärda inlägg så som Madde brukar göra. Men jag lovar att försöka förbättra mig!

Ikväll är det äntligen ridning. Har inte ridit på en hel vecka och dessutom tror jag att Bettan är tillbaka så det ska bli extra roligt! Hoppas på Bean idag.

/Emelie på bussen.


Sugen på en ny ponny-transport?

Jobbigt att koppla på och av släpet varje morgon? Nu finns lösningen som är lika enkel som att käka glass.
Med denna Toyota öppnar du bakdörrarna och där finner du ett utrymme för "ett par ponnys".
Perfekt för dig som kämpar med en dålig rygg, inga lyft behövs för att få detta ekipage att rulla!


Helgens planer

På lördag blir det mycket stall. Ska fota Alice och denna friser samt stå som funktionär till helgens tävlingar i hoppning. Det blir att pröva på något nytt; dator. Det går helt enkelt ut på att jag ska aktivera tidtagarlasern när flaggan höjs och när ryttaren rider mot sista hindret.

(Hoppas det var ok att jag lånade bilden)


Bytt är bytt

Läste mitt horoskop i Metro på tåget imorse och var inte nöjd med det. Vem vill ha ett dåligt horoskop när man hur lätt som helst kan byta till ett annat stjärnteckens förutspådda dag?
Stenbockens var mer lockande så det blir mitt öde för dagen.


I en annan värld

Jag älskar att läsa. Jag sträckläser, läser i bitar, läser för att lära. läser för att få komma bort, men framförallt läser jag för att uppleva en annan persons liv oavsätt om personens upplevelser är verklighetstrogna eller fulla med drakar. Att få chansen att drömma sig bort och bli arg när karaktären gjorde fel val, gråta när någon dör eller hat-älska slutet som om det vore världensände är underbart.
De människor som säger att läsa är tråkigt har läst fel böcker. Alla gillar olika handlingar och sätt att skriva, precis som vi alla gillar olika personer. Det är svårt att älska alla, lika svårt som det är att hata alla.
 
Att hitta den boken är som att bli kär. Du vill inte sluta läsa och önskar att bokens sidor vore magiska och fylldes på i takt med att du läst klart nästa kapitel. A never ending story som edet soft reklamer sjunger beskriver önskan du får när du läst den sista sidan innanför pärmarna. Orden och meningarna författaren har skrivit blir heliga, du kan inte tolerera att den inte väckt reaktioner hos andra. Även om det andra känner kanske är raka motsattsen så går inte boken förbi som ett osynligt spöke, utan lämnar sitt avtryck till läsarna. 

Att synas i media

 
Det finns tusentals galna idéer du kan göra för att synas i media, men du behöver ett skäl till varför just du vill ha uppmärksamhet.
Vill du stoppa djurförsöken på Astra Zeneca och försöker få din röst hörd?
Vill du dela med dig av din upptäckt av ett nytt grundämne?
Vill du visa världen att det omöjliga är möjligt?
Vill du att din röst ska bli känd genom mikrofonen?
Eller råkar du bara ha en klockren åsikt om ett aktuellt ämne?
 
Att tjäna pengar är inget bra argument eller orsak till att ditt namn ska spridas på allas läppar, men det kan vara en bra motivation för att fortsätta kämpa när allt känns jobbigt. Om du enbart söker pengar, byt karriär, folk vill inte läsa om pengagiriga människor som bara söker ära. Det är mycket mer intressant och framförallt roligt om du har ett budskap eller ett meddelande du försöker föra fram.
 
Själva målet med att synas i media behöver inte vara globalt. Det kanske inte ens ligger på nationellnivå utan enbart inkluderar en förening eller en skola.
Jag har blivit mer medveten om mediernas makt och att kunna kontrollera dem är att manipulera människor. Det jag håller på med nu är att försöka lyfta fram ansiktet utåt för BRUS och vi är på god väg men har en bra bit kvar framför oss innan människorna som tar stegit in över stalltröskeln vet vilka vi alla är eller vad vi gör. Förhoppningsvis ska vi ha lyckats med det innan året är slut.
 
Det roligaste projektet, som ska fixas manus till, är parodier. Mer säger jag inte då chansen är stor att någon snor våran idé. Det gäller att vara först med allt i mediernas värld, annars ses du som en eftersläntare och en som misslyckats. Att vara unik är nyckelordet för framgång.
TITTA PÅ MIG

Filmtips

Såg nyss en film jag hemskt gärna vill tipsa er om lagom till helgen: The Impossible.
 
Den här filmen handlar om en helt vanlig familj som har oturen att få vara med om tzunami-vågen som svepte in över Thailand år 2004. Den är välgjord, rörande och skrämmande men samtidigt så otroligt fin. Se den!
 

Trehundrasextio

På väg upp till stallet och jag passar på att pröva min nya fotoapp. Love it already!


Torsdagslektion

Valde först för fjärde gången denna termin och valde Lussan före Max. Bra val kände jag när jag satt upp på henne för det blev inga stopp under lektionen och jag hade kontroll över min överkropp som grädden på moset.

När vi värmde upp kände jag i galoppen att något var fel. Hennes bakben kändes väldigt stela/orena, men ridläraren trodde att Lussan hade fått träningsvärk från onsdagen då min hopptränare hade hoppat henne.
Stelheten satt kvar hela lektionen men den blev mindre.

Inte nog med det så gled sadeln fram flera gånger under de 45min vi red. Jag är trött på sadlar som glider fram. De senaste hästarna jag har tävlat så har sadeln åkt fram för att de inte ligger perfekt på hästens rygg.
För några hoppspecialer sedan red jag med Lussans egna sadel och när hon stannade på ett hinder gled den fram på halsen = dåligt anpassad sadel för henne. När det var träningstävling fick jag låna en annan ridskoleponnys sadel (Lollipops) och den satt jättebra. Red med den de två följande hoppassen på henne och ingen tendens till att glida fram. Därför blir jag irriterad på att den på något konstigt sätt inte passade på Lussan igår. Fick sadla om 3 gånger.
Hoppas ridlärarna fixar sadelproblemet fort för det är inte kul om hennes rygg blir paj pga hennes sadel.

Hur som helst hoppade vi studs på böjt spår och skulle byta galopp över ett räcke. Känns som att hoppningen inte är så avancerad i vår grupp.


Mot stallet

Foto: Emma O   (Bildbrist!)
 
Ikväll är det hoppning på schemat!
Ska försöka skriva lite om veckans tre ridpass när jag kommer hem.
 

Inte vilka biljetter som helst

Nu sitter klassen på tåget mot stan för att gå på musikalen the West Side Story på statsteatern. Det blir första gången jag går på en musikal, spännande, men vår lärare har förbjudit oss att äta och drick där inne. Riktigt surt, för vad ska vi göra om föreställningen är dålig? Hellre att vi äter än surfar på mobilerna.

Biljetter är även bokade för ett weekend besök nere i skåne i maj. Tagga!

Min tävlingsplaner ändras lika fort som aprilväder. Nu till helgen blir det ingen dressyrtävling för min och Emelies del. Vi stod som sagt uppskrivna som reserver och ingen av oss kom med. Med allsvenskan blir det andra omgången för min del.


I am sexy and I know it

Haha, kan inte låta bli att garva åt Sven scenen från söndagens avsnitt av ponnyakuten.
För er som missade det spola fram till 19.00 för att uppleva komedi i ponnyakuten.


En Max(ad) lektion

Trodde verkligen att jag skulle få Lussan på lektionen då jag sa förra gången att jag inte ville byta, men istället blev jag glatt överraskad av att det gick bra att hoppa Max som jag inte hoppat (markarbete räknas inte) på ett år. 
 
Försökte verkligen få fram galoppen när vi värmde upp och fick en väldigt bra galopp. Maxs gångarter är jättebekväma att rida, speciellt galoppen som nästan är som storhästgalopp. 
Vi hoppade fram på enstaka hinder och hoppade sedan några linjer med vattenmatta och mur och slutligen en bana. 
Fick jättebra språng och han hade sug mot hinderna. Det var roligt att bryta av Lussanköret med en trygg ponny som Max. Jag behöver inte vara på vakt att han ska stanna vid varje hinder utan kan istället koncentrera mig på att landa i rätt galopp och fokusera på min egna position över hästen. 
Fick trevlig feedback om att det här var den bästa gången på länge som min ridlärare sett honom på länge och att det kanske är honom jag ska tävla (haha). 
 
 

Dööö

Hade precis skrivit klart en inlägg med för och nackdelar med Lussan och Max då jag i nuläget är kluven om vem jag helst vill hoppa. Men självklart ska blogg.se bestämma sig för att logga ut mig när jag skulle spara det och nu finns inlägget inte längre kvar. Bajs.

Hm, nu får jag också välja om jag vill hoppa första omgången (med Lussan) eller andra omgången av allsvenskan. Kruxet är att jag skriver högskoleprovet dagen innan första omgången och min syster är bortrest då så eventuellt finns det ingen som kan fixa allt dagen innan.

Ny design på bloggen

Haha, har Emelie renoverat bloggen ännu en gång?

Händer det för er någon gång när ni läser bloggar från mobilen att bloggarna laggar och läcker ut bilder i bakgrunden?
För mig har det hänt flera gånger. Alltid något nytt och spännande.

 

Edit: Kanske Lussan var avundsjuk för att hon inte fick hoppa igår så hon loggade in och spamade bloggen med egopics. 


Snabbuppdatering

Ingen Lussan idag utan istället blev det Max. Kan säga att det gick kalas bra och att mina kakor blev uppskattade. Berättar mer imorgon. 
 
Här ser vi Emelie och Max på en hopptävling förra året. 

Ingen plats för dina rosetter?

 
Till Jossan som behöver tips på vad hon ska göra av sina rosetter. Hoppas det kan vara något för dig:
 
För något år sedan blev mitt lilla (30cm) snöre med rosetter fullt och då kom jag på idéen om att pimpa min bokhylla. 
 
Det du behöver är:
•Skruvar, 2-3cm långa
•Skruvmaskin (inte en skruvdragare som jag råkade använda, tog hundra år)
•Snöre eller band, eller taggtråd om du föredrar det
•Rosetter för prydnad!
 
Välj ut var du vill hänga rosetterna någonstans. Jag valde högst upp för det blir en snygg inramning av bokhyllan. 
Skruva sedan fast skruvarna i hörnen där du vill att tråden ska löpa. OBS skruva inte hela vägen in utan behåll en centimeter av skruven ute till nästa steg!
Snurra fast tråden på skruvarna och se till att göra tråden spänd. Min tråd har börjat hänga pga tyngden från rosetterna. 
Häng upp rosetterna eller använd hårspännen för att sätta fast diplom/viktiga lappar/bilder på tråden. Låt fantasin flöda!
 
Skulle ha varit en till bild med appen strejkar för tillfället. 

Dåligt bloggande

Har varit dålig på att blogga ett par dagar nu men det finns ju så himla mycket annat att göra!
Igår var jag och bowla med de nior som inte valde att åka till Romme och idag drog skolan igång igen på riktigt.
 
Ikväll är det dubbelpass! Vill rida dressyr på Nikita eller Jazz och i hoppningen skulle det faktiskt vara ganska kul att pröva någon annan än Bean.
 
 
Popcorns-hoppning på Symfonie.
 
 

Perfect match

Kom på att kavajen passar numera mina silverbenlindor som jag gjorde förra året av ett par vita lindor som blivit nerklippta till ponnysize.


Har man rast så har man

Vi fick äntligen våra matteböcker igår (kursen började efter nyår!) och under lektionen idag har vi fått plasta in dem.

Passade på att rita en häst bland alla luftbubblor. Mitt namn blev även inplastat i boken på insidan. Som skrivet i sten kommer det alltid och för evigt finnas där.


Camp retarded osv

Min facebook blev bombad igår kväll av ett gäng glada praliner som jag ska hänga med v19. Jag säger bara shit vad de kan babbla med varandra.
Att ringa ett telefonsamtal kändes omöjligt om jag hela tiden skulle höra det plingande ljudet i mitt öra. Hittade då den bästa funktionen som facebook uppfunnit: stäng av påminnelser för en timme/stäng av påminnelser till klockan 8/stäng av påminnelser.

Med en timme utan beep-beep kunde jag lugnt prata i luren och sedan somna gott.


Right here right now

Bakat färdigt till hoppningen imorgon. Ramlade av pollen föra gången, som Ullis sa "Den som trillar av bjuder på tårta!".
Det blir det gamla vanliga med havrebollar samt något nytt som jag inte bakat tidigare (men blev väldigt gott) nämligen Makalösa.

Allt blev färdigt samtidigt som jag fick in första bidraget till Mars Fototävling.


Har någon länkat oss?

Eller var kommer alla nya läsare ifrån?
Vi vill gärna vet hur ni hittat hit till bloggen så lämna en kommentar om hur just DU hittade hit!


Mindre än 4 veckor kvar

…till påsklovet!

Måste baka efter skolan idag till hoppningen imorgon.


Bästa ritten med Nova, Siggesta i maj

Foto: Elin Markne | Nova och jag på Siggesta Gård förra året där vår ritt i lagklassen var den bästa någonsin. Tråkigt att inte kunna tävla mer med henne för det var verkligen roligt. 

Babbeldrottningen

Skype är underbart användbart. Har precis skypat med min kusin i en halvtimme, hon är yngre än 2 år och tycker det är jätteroligt att få se sin stor-kusin på datorskärmen. Vi visade upp bananer för varandra och pratade i banantelefon.
 
Mina polska vänner brukar jag också skypa med. Det är roligt att kunna hålla kontakten med folk gratis, även fast de bor på Sydpolen. 

Från hoppspecialen 19/2

Som ni ser så är mina ridbyxor smutsiga pga avramlingen tidigare under lektionen. Fastnade med foten i stigbygeln (har aldrig hänt tidigare) men som tur var stod min ridlärare precis bredvid och kunde bromsa Lussan innan hon satte fart i galopp ifrån mig. Trots att jag inte släpades i 10000 meter fick jag med mig sand i byxorna. Mysigt var det att rida med hela ridhusbotten i 30 minuter till.

Hoppstil, då och nu

Kycklingvingar beskriver min hoppstil jag hade under 2010 och 2011. Istället för att ge tyglarna frammåt över hindret vinklade jag ut mina armbågar åt sidan så att jag fick kycklingvingar. 
Jag försökte verkligen att tänka på det när jag hoppade och skrev det bland annat som mål att få bort under mitt ridläger 2011.
 
Någon gång under i början av 2012 försvann vingarna och min eftergift blev stadig. Jag kom bättre i takt i sprången och hopprundorna fick en mer harmonisk känsla. 
Här kan ni se jämförbilder:
 
 
Foto: Julia Holmqvist, Anna Björkdal, Linda Lidström
 
 NU:
 

Blodigt ihjälsparkad av Belle

...var en av mina många dödsolyckor idag. Ja som ni kanske förstår känns det skönt att komma hem efter två timmars lek i stallet. Vi fikade, men allt hann ta slut innan jag roffade åt mig en bulle, och vi körde Lady & Lufsen, Gummisnodden, Evolutionsleken ("ägg ägg ägg"), lagstafett, Mördarleken, namnlek, Eldstorm och Botkyrkas favorit; Maffia!
 
Det verkar som att ridskolorna har sina egna favorit lekar och som sagt har min klubb valt Maffia. Leken är som bäst när den berättas av Emelie. Hon har en sådan inlevelse och glömmer inte bort någon punkt samt ser till så att alla får blodisande mord på stallgården.
Vilken lek är favoriten på din klubb?
 
Två av dagens mördare
 
 

Kaninskutt

Min lediga och överflödiga tid spenderas till att måla om naglarna. Kanske flygande drakar denna gång?


Mission impossible

BRUS lyckas aldrig få en gruppbild där alla i styrelsen är med. Antingen så är någon sjuk (som vid tillfället vi tog den här bilden) eller så kunde en person inte dyka upp på grund av firande av brosarn eller något i den stilen.

Det tråkiga är att det bara brukar vara en eller två personer som saknas av alla 11. Ja, vi är väldigt många men det behövs. Det känns då snopet att vi nästan lyckades med en gruppbild, som att snubbla på mållinjen. Eller missa krubban med hästgodiset.

Nästa gång SKA ALLA vara med på bild. Det bara måste bli så.

Foto Sandra G


Saknar ULKen

Åååh, nu är vår ordförande Amanda på ULKen och hon har precis laddat upp en bild där ifrån på facebook. 
Känslan i magen som dök upp i samma ögonblick som jag gillade bilden var saknad. Vi hade dö-kul på
Lillsved där kursen hölls under tre helger och jag lärde mig massor som jag fått användning utav både
i stallet och i skolan. 
Utöver allt jag lärde mig träffade jag helt underbara människor som jag fortfarande har kontakt med
idag. På kursen hann vi göra allt utom att basta som vi planerat sista gången. 

Om du får chansen någon gång att går ULK så ta den! 

Livet rullar på

Detta år är mycket av "mitt sista", vissa saker är tråkiga och som jag kommer sakna medan andra är sköna att lägga bakom sig.

Vad jag hittills vet blir 2013 mitt sista år med:
• Matte och fysik i gymnasiet
• Tävla ponny (bland ponnyer)
• Sommarlov
• Skolstart på HT
• Räknas som barn :s

Jag är glad att jag kommer få chansen att tävla nu i vår och förhoppningsvis i höst också. Skolan kommer bli jätteskön utan matte nästa läsår samt bara en halvtermin fysik. Sommarlovet börjar blir klarare och just nu är tre veckor upp bokade nere i Skåne med både ridläger och jobb. På höstterminen påbörjar jag mitt sista läsår i gymnasiet vilket tas emot med både lättnad och oro. Även min födelsedag vankas på hösten och då räknas jag inte till den härliga skaran barn som hälften av mina kompisar kommer bestå utav, utan då ses jag som vuxen av staten.


Du är en förebild, bete dig som en!

När man vistas i stallet oftare än de dagar du har svenska i skolan blir du en förebild och då gäller det att du ser upp med vad du gör och inte gör. Varför då?
Jo, det finns alltid de som är yngre än dig och de söker trygghet och målar upp en bild av den perfekta hästmänniskan. Ibland är det just du som ses som den förebilden. Den yngre personen kommer då försöka härma ditt beteende kring hästen och vänner i stallet för du anses göra rätt i alla lägen.
Därför är det viktigt att tänka dig för två gånger extra innan du gör något i stallet. Tex att du leder hästen med båda händerna istället för att släpa den efter dig med en hand. Det kan trots allt ske olyckor även fast du är 16/18/20 år och om de yngre kopierar ditt beteende kan de utsätta sig själva för ännu större risker att råka illa ut än vad som skulle skett med dig.
Du som är äldre vågar självklart säga till hästen om den försöker dra i väg med dig och du hinner (förhoppningsvis) lägga märke till att hästen vill dra iväg och hinner då förhindra det. Men det gör inte de yngre, de har inte samma hästvana (kanske har de precis börjat rida) och kan inte stoppa en ponny som tar sats mot gräset på andra sidan stallplanen.

Även ditt beteende mot dina stallkamrater kan bli kopierat. Om någon ser dig snacka skit om någon i stallet kan den personen som sett det uppfatta det som okej att göra och gör likadant till sina kompisar. Att snacka skit är inte OK vare sig du är i stallet eller i skolan!

Samma sak gäller små saker som att inte ta över tyglarna när du leder hästen (stallets regler), strunta i att borsta hästen efter lektion eller ha hästen lös i boxen när du mockar. Ditt argument kanske är att du "känner hästen" eller "den kommer inte springa ifrån mig" men det blir farlig hästhantering om någon som ser upp till dig gör likadant. Vad händer om hästen blir rädd när man mockar och bestämmer sig för att hoppa ut över skottkärran? Konsekvenserna blir inte roliga med en omkullvält kärra där hästen har trasslat in sina ben i handtagen och skrapat upp buken.

Alla ute i stallet kan vara någons förebild, det gäller bara att vara en bra sådan!


Reserv

Skulle anmäla mig till träningstävlingen i dressyr igår på kontoret, men alla platser var fulla. Inte vanligt då dressyr-sidan har förlorat en generation till den hoppgalna.

Emelie och jag skrev upp oss som reserver så vi får se om vi kommer med. Jag önskade Bönan, Grynet och Nova. Håller tummarna för att det blir Bönan då vi vann senaste dressyrtävlingen, men det betyder inte att vi vinner igen!
Vilka Emelie önskade får ni fråga henne för mitt minne är som en guldfisk.

Jag har även beställt licens till allavenskan i hoppning.


Ovisade bilder

Jag har galet mycket bilder från början av sommaren fram tills nu på datorn. På grund av att min dator (skoldator) är jättelångsam hemma av någon konstig anledning som vi inte lyckats lista ut kan jag knappt surfa på den. Att logga in på facebook är bara att glömma. Det är som att tänka "jag tar det senare tåget för det kan inte vara några förseningar idag inte" = dödssynd.

Jag har bla ovisade bilder från:
•AW v30
•Finalen av Allsvenskan div3
•Volkswagen Grand Prix på Flyinge
•KM dressyr
•Jullovet

Nu den senaste månaden kom jag på den briljanta idéen om att överföra bilderna till "familje"-datorn som funkar utmärkt hemma. Därav har jag kunnat ladda upp bilder från träningarna och tävlingen med Lussan.


Var tar tiden vägen?

Sen gymnasiets start har jag tyckt att timmar, dagar och veckor gått ovanligt fort. Tiden bara flyger förbi. Vilket kan ses som bra, skoldagarna går fortare och helgerna kommer snabbare. MEN helgerna går ännu snabbare än vardagarna, 2 dagar är inte tillräckligt för att hinna vila upp sig längre.

Som ett bevis på att tiden passerar fortare när man blir äldre är att nu är det 1 mars. Alltså har det gått 2 månader av årets alla 12. Jag som tycker det känns som att det var igår jag gjorde en sammanfattning på 2012 eller tävlade Bönan i dressyr. Tiden har skenat i väg något enormt. Hoppas att när jag är 40 att inte ett år känns som en vecka…